
 

   

  

 

  

 

 

 
IROR General Rule 2.3 
Employees must 
 
(d) not ride the side or above the roof of moving equipment when there are passing side or overhead restrictions, or 
both, 
 
CROR General Rule D  
Each employee must be acquainted with, and be on the lookout for, restricted side and overhead clearances. Where 
standard restricted clearance signs are used, no other advice of restricted clearance will elsewhere or otherwise be 
given. If such signs are not provided in a yard or terminal, the location of the restricted clearance will be shown in 
special instructions. 
 
 
SITUATION: You’re riding the side of a rail car, on the leading end of the movement. As the movement approaches 
a highway overpass, you notice a restricted clearance sign to the right of the right of way.  
 

QUESTION: Are you permitted to ride the side of the rail car under the highway overpass? 
 

ANSWER: No. employees are not permitted to ride 
the side or above the roof of moving equipment 
when passing side or overhead restricted clearances. 
When encountering a restricted clearances 
movements should be stopped before such 
restriction. The employee detrains the equipment 
and then positions themselves beyond the restriction 
where they can observe and control the movement 
without any risk of injury.  
 
INTERPRETATION: When there is an indication of a 
side or overhead restricted clearance, employees are 
not permitted to ride the side of moving equipment 
at the location where such restriction is present.  
 

SUMMARY: Restricted clearances present a 
significant pinch point hazard in many industrial rail 
yard settings. Employees must know the location of 
all side or overhead restricted clearances in the work 
areas. These will be indicated by a fixed signal / sign 
or designated in company specific general operating 
instructions.  

 
  


